Jarruhuolto

Auton jarrujen on oltava kunnossa, jotta auto on liikenteessä turvallinen. Jarrut ovat auton tärkein turvallisuuteen vaikuttava osa. Jarruvikoja voi ilmentyä useista eri syistä, kuten jarrupalojen ja jarrulevyjen kulumisesta, jarrunesteen kiehumispisteen alenemisesta tai muiden jarrujen osien kuten jarrusylinterin tai jarruletkun vioittumisesta.

Tyypillisiä ongelmia auton jarruissa voivat olla esimerkiksi

Epämääräinen ääni jarruista

Jarrut voivat rohista, kitistä tai vinkua. Jarrulevyn ja jarrukilven väliin on päässyt mahdollisesti kivi, joka voi aiheuttaa hetkellisesti ylimääräistä ääntä. Mikäli ääni jatkuu pidempään – on syytä tarkastuttaa jarrut. Rohiseva ääni viestittää usein jarrupalan loppuun kulumista sekä metallin hankaavan metallia vasten.

Jarrupoljin painuu pohjaan asti

Jarruputkissa tai letkuissa voi olla vuoto tai jarrunesteen sekaan on saattanut päästä ilmaa, jolloin jarruteho heikkenee ja poljin voi pahimmassa tapauksessa painua pohjaan ja vauhti ei hidastuisikaan. Kun jarrut reagoivat näin, on syytä lopettaa ajaminen ja tilata heti jarruhuolto.

Ratti ravistaa jarruttaessa

Tämä johtuu usein siitä, että jarrut ovat huoltoa vailla. Jarrusatula on voinut jumiutua ja on jäänyt hieman laahaamaan, kuumentunut ja jarrulevy on vääntynyt kieroksi

Jarrut jumissa

Yleisin syy jumiutuneille jarruille on se, että jarrusatula on altistunut lialle tai kosteudelle. Jarrujen osiin kerääntyneet epäpuhtaudet estävät niitä liikkumasta vapaasti ja ilman hankausta.

Kosteus altistaa myös jarrut ruostumiselle. Jarrujen jumiutuminen on korjattava jarruhuollossa. Kaikkien jarrujärjestelmän liikkuvien osien on toimittava, jotta jarrut toimivat niin kuin niiden pitää. Jarruhuolto on heti tarpeen, mikäli yksikin liikkuva osa on jumissa.

Jos epäilet jarruvikaa tai jarruosien kulumista, auto on hyvä tuoda jarruhuoltoon heti, jotta jarruviat saadaan selvitettyä

Fixukselta saat tilattua kaikki jarruihin liittyvät huoltotoimenpiteet. Autamme mielellämme auton jarruhuoltoon liittyvissä asioissa. Voit soittaa myös lähimpään Fixus-huoltoon kysyäksesi lisää. Katso lähimmän Fixus-huollon yhteystiedot täältä.